martie 15, 2019

TERMENI SI CONDITII

Prezentele Condiţii Generale definesc condiţiile de utilizare a site-ului www.medicalem.ro de către potenţialii vizitatori sau clienţi. Accesând şi navigând pe acest site, acceptaţi termenii de utilizare descrişi în continuare.

Website-ul www.medicalem.ro aparţine şi este proprietatea MEDICAL EM SRL , avand sediul in ILFOV, Loc. Bragadiru, Oras Bragadiru, Str. Cactusului, Nr. 4D, înregistrată la registrul comerţului sub numărul J23/27/2011, CIF 27879026.
Accesul site-ului www.medicalem.ro este gratuit. Utilizarea acestui website reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta „TERMENII ŞI CONDIŢIILE DE UTILIZARE” prezentate mai jos.

Continut – Website-ul www.medicalem.ro este destinat să ofere către public informaţii utile despre serviciile societatii si echipamentul comercializat , ele având un caracter pur informativ.

Proprietatea intelectuala – Conţinutul, designul, structura, precum şi materialele website-ului www.medicalem.ro aparţin MEDICAL EM SRL (şi colaboratorilor săi, acolo unde este menţionat acest lucru) şi sunt protejate de Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.

Răspundere – Echipa MEDICAL EM SRL depune constant eforturile necesare pentru ca informaţiile oferite pe website-ul www.medicalem.ro să fie corecte şi actuale, însă nu îşi asumă răspunderea pentru eventualele erori/omisiuni pe care acestea le-ar putea conţine. Utilizând acest serviciu, sunteţi de acord – indiferent de circumstanţe – că, MEDICAL EM SRL nu va putea fi făcut răspunzător pentru informaţiile furnizate/conţinute/omise sau/şi pentru orice eventuale pierderi sau prejudicii – indiferent de natura acestora , suferite de utilizatorul care îşi bazează deciziile, acţiunile sau inacţiunile sale pe informaţiile preluate de pe website-ul www.medicalem.ro. MEDICAL EM SRL îşi rezervă dreptul de a actualiza şi modifica, în orice moment şi fără preaviz, conţinutul şi structura website-ului www.medicalem.ro, precum şi dreptul de a şterge în întregime sau parţial conţinutul unor informaţii.

MEDICAL EM S.R.L. deţine drepturi complete şi depline asupra titlului de proprietate şi prin aceasta toate drepturile de autor şi cele brevetate. Nu aveţi dreptul să redistribuiţi, vindeţi, copiaţi, informatiile din acest site.

Toate informaţiile sau produsele conţinute în acest site sunt proprietatea administratorului siteului, care îşi rezervă dreptul de a modifica conţinutul şi/sau structura site-ului în orice moment şi fară nici o informare prealabilă.

Întregul conţinut al site-ului www.medicalem.ro este protejat prin Legea drepturilor de autor, toate drepturile fiind rezervate. Toate drepturile referitoare la pagini, conţinutul şi prezentarea site-ului sunt deţinute de MEDICAL EM SRL. Este interzisă copierea, modificarea, afişarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licenţierea, crearea unor materiale derivate sau utilizarea conţinutului site-ului în orice scop fară confirmarea scrisă din partea Medical EM.

Conţinutul informaţiilor se referă la descrierea într-un anumit grad de detaliere a activităţilor, produselor şi serviciilor MEDICAL EM SRL. 
MEDICAL EM SRL nu va acorda nici o garanţie referitoare la:

  • evitarea utilizării anevoioase sau întreruperii în utilizare a site-ului;
  • neafectarea în sens negativ a altor sisteme prin utilizarea site-ului;
  • inexistenţa pe site-ul pus la dispoziţie a viruşilor sau alte componente care ar putea dăuna utilizatorilor.

Astfel, MEDICAL EM SRL nu poate fi responsabilă pentru nici un fel de daune directe sau indirecte produse prin utilizarea siteului său. Toate informațiile prezentate pe site, prețuri, informații, campanii și promoții de marketing, aspecte tehnice, sunt prezentate cu titlu informativ. Nimic din conținutul site-ului www.medicalem.ro nu poate constitui o ofertă fermă de a contracta și nu poate angaja răspunderea MEDICAL EM SRL în lipsa unor acorduri ulterioare.

Obiectivul conţinutului site-ului este de a transmite informaţii actualizate şi exacte.

MEDICAL EM SRL nu poate garanta că prezentele pagini nu conţin erori, şi asigură că va depune toate diligenţele pentru realizarea unei informări corecte şi remedierea eventualelor erori.

Orice persoană care doreşte să-şi procure unul din serviciile sau produsele prezentate în site este rugată să contacteze MEDICAL EM SRL prin unul din mijloacele afişate în pagina de Contact a site-ului, pentru a se informa atât asupra disponibilităţii serviciului în cauză cât şi asupra condiţiilor contractuale, tarifelor şi informaţiilor tehnice sau de altă natură.

Când prin intermediul prezentului site vă sunt solicitate informaţii, aceasta are ca scop identificarea dumneavoastră sau posibilitatea de a vă contacta.

Natura informaţiilor solicitate se referă în special la date personale (nume, adresă, numere de telefon), adresă de e-mail, modul în care sunt utilizate sau intenţionează să fie utilizate produsele şi/sau serviciile MEDICAL EM SRL , dar poate include şi alte informaţii aflate în strânsă legătură cu utilizarea serviciilor solicitate.

Cu scopul de a răspunde mai bine nevoilor şi întrebărilor utilizatorilor site-ului, informaţiile solicitate prin intermediul acestui site vor face obiectul unei stocări şi prelucrări electronice.

Prezentul site poate conţine legături sau trimiteri către alte site-uri considerate de MEDICAL EM SRL utile în legătură cu conţinutul site-ului său şi care nu se află sub controlul sau îndrumarea sa. În cazul utilizării acestor legături sau trimiteri se vor aplica condiţiile generale de utilizare corespunzătoare acelor siteuri.

MEDICAL EM SRL nu poate garanta/controla actualitatea/exactitatea informaţiilor prezente pe site-urile unor terţi, la care se face trimitere de pe siteul său.

Orice persoană care vizitează site-ul www.medicalem.ro şi care oferă date sau informaţii cu caracter personal prin intermediul acestui site îşi manifestă acordul în mod expres şi neechivoc pentru următoarele: prelucrarea acestor date şi informaţii personale de către MEDICAL EM SRL în vederea efectuării de studii de piaţă; transmiterii de materiale promoţionale specifice operaţiunilor de marketing direct; soluţionarea de către MEDICAL EM SRL a cererilor, întrebărilor şi reclamaţiilor adresate; alte activităţi întreprinse de MEDICAL EM SRL şi permise de lege, ce nu fac obiectul unei aprobări din partea destinatarului.

Utilizarea în continuare a acestui site constituie acordul expres şi neechivoc al dumneavoastră în conformitate cu prevederile legii 677/2001 si directivelor GDPR pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Pentru orice nelămurire în legătură cu exercitarea drepturilor dumneavoastră referitoare la utilizarea site-ului şi la protecţia utilizării vă rugăm să ne contactaţi prin intermediul secţiunii Contact din site.

 

POLITICA DE CONFIDENTIALITATE

INFORMAȚII GENERALE

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale acestui site.

Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării
acestui site.

Conform GDPR, site-ul are obligaţia de a administra, în condiţii de siguranţă şi numai, pentru scopurile specificate, datele personale
pe care ni le furnizaţi despre dumneavoastră. Scopul colectării datelor este
menționat mai jos.

Nu sunteți obligați să furnizaţi datele, însă prin refuzul vostru, nu veți putea utiliza site-ul.

 CATEGORIILE DE DATE CU CARACTER PERSONAL
PRELUCRATE

Dacă sunteți vizitator al Site-ului, acesta va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / magazin online și evaluare a produselor , în măsura în care îl utilizați în acest mod.

 SCOPURILE ȘI TEMEIURILE PRELUCRĂRII

Dacă sunteți vizitator al Site-ului, acesta prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:

*în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind
modul de funcționare a Site-ului, în principal, în vederea îmbunătăţirii experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim de a îmbunătății permanent experiența clienților
pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru
dumneavoastră.

*pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţi experiența dumneavoastră oferită pe site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim de a asigura funcționarea corectă a Site-ului,
precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.
Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor poate duce la o experiență limitată în utilizarea site-ului.

* pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, newsletter, sms), de comunicări comerciale privind serviciile oferite, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop
are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.

Comentarii în cadrul articolelor publicate pe site În cadrul articolelor există posibilitatea adăugării de comentarii. În acest caz se solicită Numele, Adresa de email și site-ul web.
Orice date sunt furnizate prin intermediul acestui formular (reale, pseudonime sau false) sunt stocate în baza de date ale site-ului și nu sunt folosite decât
dacă utilizatorul a solicitat să fie notificat automat de către platformă în cazul în care apar articole/comentarii noi. Acordul acestuia este înregistrat
de către platformă în momentul în care sunt bifate casetele corespunzătoare aflate lângă câmpul de adăugare a comentariului. Dezabonarea de la aceste
notificări ori newsletter se poate face folosind linkurile de la sfârșitul mailurilor primite sau solicitând dezabonarea la articole printr-un email cu subiectul „Dezabonare”, de pe adresa în cauză către adresa din pagina de
Contact.

pentru activitati de analiza și statistici de trafic

Site-ul poate colecta datele voastre automat, cum ar fi
durata și ora vizitei, paginile vizitate, sistemul de operare și adresa IP numai
pentru trafic şi statistici – prin aplicații precum Google Analytics,
responsabilitatea colectării datelor revenind acestor aplicații.

Folosim Google Analytics, serviciu oferit de Google Inc.
care generează statistici detaliate despre traficul pe un site web şi sursele
traficului şi care măsoară conversiile şi vânzările.

Google Analytics foloseşte “cookie-urile” stocate în
computerul dumneavoastră pentru a ajuta la analiza modului cum utilizatorii
folosesc site-ul.

Google va folosi informaţia generată de cookie-uri în scopul
evaluarii utilizării site-ului, compilând rapoarte despre activitatea pe site
şi furnizând aceste rapoarte în scopuri analitice.

Google poate transfera această informaţie unor terţi în
cazul unei obligaţii statutare sau dacă acel terţ procesează date în numele
Google.

Puteţi preveni sau opri instalarea şi stocarea de cookie-uri
prin setările browserului, descărcând şi instalând în mod gratuit Opt-out
Browser Add-on disponibil la https://tools.google.com/dlpage/gaoptout . În
acest caz nu veţi putea folosi toate funcţiile site-ului.

Prin folosirea acestui site sunteţi de acord cu procesarea
oricăror date personale colectate de Google în privinţa dumneavoastră şi pentru
scopurile descrise mai sus.

Datele dumneavoastră nu vor fi transferate unor terți
(persoane, companii).

 DURATA PENTRU CARE VĂ PRELUCRĂM DATELE

Ca principiu, deținătorul site-ului va prelucra datele
dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea
scopurilor de prelucrare menționate mai sus.

Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor
în scop de marketing, deținătorul blogului va înceta prelucrarea datelor
dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta
prelucrările desfășurate de deținătorul blogului pe baza consimțământului
exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.

 DEZVĂLUIREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, deținătorul
site-ului poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe
persoane sau entități care sprijină deținătorul site-ului în desfășurarea
activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori
de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele
cazuri exemplificativ enumerate:

pentru administrarea Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului
și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea,
monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea
caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing,
în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este
prevăzută de lege etc.

 TRANSFERUL DATELOR CU CARACTER PERSONAL

Datele cu caracter personal furnizate către deținătorul
siteului pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea
Europeană.

 DREPTURILE DE CARE BENEFICIAȚI

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării
datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de
următoarele drepturi:

dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii
privind activitățile de prelucrare efectuate de către deținătorul blogului ,
conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține
confirmarea cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și
detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt
prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau
categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține
corectarea, fără întârzieri justificate, de către deținătorul site-ului a
datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor
incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la
care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se
dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate,
(„dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele
motive: acestea nu mai sunt necesare pentru

îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau
prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există
niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu
există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost
prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse
pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu
oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii
sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor,
deținătorul blogului să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de
caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru
scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care:

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne
permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune
ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea
utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal
în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea,
exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de
marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă
drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei
vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de
a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în
mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste
date să fie transmise de către deținătorul blogului către alt operator de date,
în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de
prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor
indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară
în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în
temeiul interesului legitim al deținătorului blogului sau în temeiul
interesului public, cu excepția cazurilor în care deținătorul blogului poate
demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și
care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor
vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în
instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare,
că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate,
respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor
activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce
efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar
într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere
a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în
măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare sau nelămuriri cu
privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru
a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să ne contactați prin
formularul de contact din pagina de contact a acestui site.

Datele colectate se utilizează în scopurile menționate numai
de către deținătorul siteului și nu sunt înstrăinate către terți decât în
condițiile menționate mai sus (vezi concursuri cu sponsori).

 

FOLOSIRE COOKIE

www.medicalem.ro se angajează să păstreze confidenţialitatea utilizatorilor acestui site web. Nu vom vinde informaţiile dvs. personale către alte companii. Dacă vreţi să primiţi e-mailuri de la noi este alegerea dvs. anunţaţi-ne dacă nu mai doriţi să primiţi e-mailuri de la noi şi nu vi le vom mai trimite.

Dacă aveţi neclarităţi legate de politica noastră, vă rugăm
întrebaţi. Puteţi găsi detalii despre cum să ne contactaţi în secţiunea
„Contact” a site-ului.Dacă vă înregistraţi pentru a primi newsletter-ul nostru
vă vom cere anumite informaţii personale. Puteţi revizui sau anula abonamentul
la oricare dintre aceste servicii oricând. Pentru a revizui informaţiile, vă
rugăm vizitaţi pagina „contact”. Puteţi anula subscripţia în orice moment. Nu
vom trimite nimănui informaţiile pe care ni le furnizaţi.

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de
la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare
şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. În conformitate cu
Directiva „e-Intimitate” a UE, în vigoare de la 26 mai 2012 şi cu prevederile
Legii nr. 506 din 17 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter
personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice,
tuturor vizitatorilor website-ului li se cere consimţământul înaintea transmiterii
de cookies în computerele acestora.

 CE ESTE UN „COOKIE”?

Un „Internet Cookie” (termen cunoscut şi ca „browser
cookie”, „HTTP cookie” sau pur şi simplu „cookie”) este un fişier de mici
dimensiuni, format din litere şi cifre, care va fi stocat pe computerul,
terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se
accesează Internetul. Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisă de către
un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) şi este complet
„pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa
informatiile de pe hard driveul utilizatorului).

 SCOPUL ȘI UTILIZAREA MODULELOR COOKIE

Site-ul www.medicalem.ro instalează module cookie doar pentru a permite îmbunătățirea funcțiilor oferite, astfel încât experiența ocazionată de vizitarea site-ului să devină mai plăcută. MEDICAL EM SRL nu utilizează module cookie pentru a culege, a prelucra, a difuza sau a înregistra date cu caracter personal.

„Cookie”-urile joacă un rol important în facilitarea accesului
şi livrării multiplelor servicii de care utilizatorul se bucură pe Internet,
cum ar fi:

Personalizarea anumitor setări precum:

– limba în care este vizualizat un site;

– moneda în care se exprimă anumite preţuri sau tarife;

– păstrarea opţiunilor pentru diverse produse (măsuri, alte
detalii etc.) în coşul de cumpărături (şi memorarea acestor opţiuni) –
generându-se astfel flexibilitatea „coşului de cumpărături”;

– accesarea preferinţelor vechi prin accesarea butonului
„Înainte” şi „Înapoi”.

Cookie-urile oferă deţinatorilor de site-uri feedback asupra
modului cum sunt utilizate site-urile lor de către utilizatori, astfel încât să
le poată face şi mai eficiente şi mai accesibile pentru utilizatori;

Permit aplicaţiilor multimedia sau de alt tip de pe alte
site-uri să fie incluse într-un anumit site pentru a crea o experienţă de
navigare mai valoroasă, mai utilă şi mai placută;

Îmbunătăţesc eficienţa publicităţii online.

 CARE SUNT AVANTAJELE COOKIE-URILOR?

Un cookie conţine informaţii care fac legătura între un
web-browser (utilizator) şi un web-server anume (website-ul). Dacă un browser
accesează acel web-server din nou, acesta poate citi informaţia deja stocată şi
reacţiona în consecinţă. Cookie-urile asigură utilizatorilor o experienţă
plăcută de navigare şi susţin eforturile multor website-uri pentru a oferi
servicii confortabile utilizatorilor: ex – preferinţele în materie de
confidenţialitate online, opţiunile privind limba site-ului, coşuri de
cumpărături sau publicitate relevantă.

 CARE ESTE DURATA DE VIAŢĂ A UNUI COOKIE?

Cookie-urile sunt administrate de webservere. Durata de
viaţă a unui cookie poate varia semnificativ, depinzând de scopul pentru care
este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusiv pentru o singură sesiune
(session cookies) şi nu mai sunt reţinute, odată ce utilizatorul a părăsit
website-ul, în timp ce alte cookie-uri sunt reţinute şi refolosite de fiecare
dată când utilizatorul revine pe acel website (‘cookie-uri persistente’). Cu
toate acestea, cookie-urile pot fi şterse de un utilizator în orice moment prin
intermediul setărilor browserului.

 CE SUNT COOKIE-URILE PLASATE DE TERŢI?

Anumite secţiuni de conţinut de pe unele site-uri pot fi
furnizate prin intermediul unor terţe părţi / furnizori (ex.: news-box, un
video sau o reclamă). Aceste terţe părţi pot plasa cookie-uri prin intermediul
altui website şi ele se numesc „third party cookies” pentru că nu sunt plasate
de proprietarul website-ului respectiv. Furnizorii terţi trebuie să respecte de
asemenea legea în vigoare şi politicile de confidenţialitate ale deţinătorului
site-ului.

Aceste cookie-uri pot proveni de la următorii terţi:
facebook.com, twitter.com, etc.

 CUM SUNT FOLOSITE COOKIE-URILE DE CĂTRE WEBSITE

O vizită pe website poate plasa cookie-uri în scopuri de:

creştere a performanţei website-ului;

analiză a vizitatorilor;

geotargetting;

înregistrare a utilizatorilor.

 ALTE COOKIE-URI ALE TERŢELOR PĂRŢI

Pe unele pagini, terţii pot seta propriile cookie-uri
anonime, în scopul de a urmări succesul unei aplicaţii sau pentru a
particulariza o aplicaţie. Datorită modului de utilizare, website-ul nu poate
accesa aceste cookie-uri, la fel cum terţele părţi nu pot accesa cookie-urile
deţinute de respectivul website. De exemplu, când utilizatorul distribuie un
articol folosind butonul pentru reţelele sociale aflat pe un website, acea
reţea socială va înregistra activitatea utiliatorului, nu website-ul pe care se
află butonul.

 CE TIP DE INFORMAŢII
SUNT STOCATE ŞI ACCESATE PRIN INTERMEDIUL COOKIE-URILOR?

Cookie-urile păstrează informaţii într-un fişier text de
mici dimensiuni, care permit unui website să recunoască un browser.
Web-serverul va recunoaşte browserul, până când cookie-ul expiră sau este
şters. Cookie-ul stochează informaţii importante, care îmbunătăţesc experienţa
de navigare pe Internet, de exemplu:

setările limbii în care se doreşte accesarea unui site;

păstrarea unui utilizator logat în contul de webmail;

securitatea online banking;

păstrarea produselor în coşul de cumpărături.

 DE CE SUNT COOKIE-URILE IMPORTANTE PENTRU INTERNET?

Cookie-urile reprezintă punctul central al funcţionării
eficiente a Internetului, ajutând la generarea unei experienţe de navigare
prietenoase şi adaptată preferinţelor şi intereselor fiecărui utilizator.
Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor poate face unele website-uri imposibil
de folosit. Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu înseamna că
utilizatorul nu va mai primi publicitate online – ci doar că aceasta nu va mai
putea ţine cont de preferinţele şi interesele utilizatorului, evidenţiate prin
comportamentul de navigare.

Exemple de întrebuinţări importante ale cookie-urilor (care
nu necesită autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):

conţinut şi servicii adaptate preferinţelor utilizatorului –
categorii de ştiri, vreme, sport, hărţi, servicii publice şi guvernamentale,
website-uri distractive şi servicii de turism;

oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – reţinerea
parolelor, preferinţelor de limbă (ex.: afişarea rezultatelor căutărilor în
limba română)

reţinerea filtrelor de protecţie a copiilor privind
conţinutul pe Internet (opţiuni family mode, funcţii de safe search);

măsurarea, optimizarea şi caracteristicile de analytics –
cum ar fi: confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de
conţinut este vizualizat şi modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex.
prin motoare de căutare, direct, din alte website-uri etc.). Deţinătorii
website-urilor derulează aceste analize pentru a perfecţiona website-urile, în
beneficiul utilizatorilor.

 SECURITATE SI PROBLEME LEGATE DE CONFIDENŢIALITATE

Cookie-urile NU sunt viruşi! Ele folosesc formate tip plain
text. Nu sunt alcătuite din bucăţi de cod, aşa că nu pot fi executate, nici nu
pot rula în mod automat. În consecinţă, nu se pot duplica sau replica pe alte
reţele pentru a rula sau a se replica din nou. Deoarece nu pot îndeplini aceste
funcţii, nu pot fi considerate viruşi. Cookie-urile pot fi, totuşi, folosite
pentru scopuri negative. Deoarece stochează informaţii despre preferinţele şi
istoricul de navigare al utilizatorilor, atât pe un anume website cât şi pe
alte website-uri, cookie-urile pot fi folosite ca o formă de Spyware. Multe
produse anti-spyware sunt conştiente de acest fapt şi, în mod constant,
marchează cookie-urile pentru a fi şterse, în cadrul procedurilor de
ştergere/scanare anti-virus/anti-spyware. În general, browserele au integrate
reglaje de confidenţialitate, care furnizează diferite nivele de acceptare a
cookie-urilor, perioada de valabilitate şi ştergere automată după ce utilizatorul
a vizitat un anumit site.

 ALTE ASPECTE DE SECURITATE LEGATE DE COOKIE-URI

Deoarece protecţia identităţii este foarte valoroasă şi
reprezintă dreptul fiecărui utilizator de Internet, este indicat să se ştie ce
eventuale probleme pot crea cookie-urile.

Pentru că prin intermediul lor se transmit în mod constant,
în ambele sensuri, informaţii între browser şi website, dacă un atacator sau
persoană neautorizată intervine în parcursul de transmitere a datelor,
informaţiile conţinute de cookie pot fi interceptate. Deşi foarte rar, acest
lucru se poate întâmpla dacă browserul se conectează la server folosind o reţea
necriptată (ex.: o reţea WiFi nesecurizată).

Alte atacuri bazate pe cookie implică reglaje greşite ale
cookie-urilor pe webservere. Dacă un website nu solicită browserului să
folosească doar canale criptate, atacatorii pot folosi aceasta vulnerabilitate
pentru a păcăli browserele în a trimite informaţii prin intermediul canalelor
nesecurizate. Atacatorii utilizează apoi informaţiile cu scopul de a accesa
neautorizat anumite site-uri.

Este foarte important ca utilizatorii să fie atenţi în
alegerea metodei celei mai potrivite de protecţie a informaţiilor personale.

 SFATURI PENTRU O
NAVIGARE SIGURĂ ŞI RESPONSABILĂ, BAZATĂ PE COOKIES

Datorită flexibilităţii lor şi a faptului că majoritatea
dintre cele mai vizitate website-uri, inclusiv cele mai mari, folosesc
cookie-uri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va
permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai răspândite şi utilizate,
printre care: Facebook, Twitter, YouTube, Gmail, Yahoo şi altele.

Iată câteva sfaturi care vă pot asigura că navigaţi fără
grijă, însă cu ajutorul cookie-urilor:

particularizaţi-vă reglajele browserului, în ceea ce
priveşte cookie-urile, pentru a reflecta un nivel confortabil pentru
dumneavoastră al securităţii utilizării cookie-urilor;

dacă nu vă deranjează cookie-urile şi sunteţi singura persoană
care utilizează computerul, puteţi regla termene lungi de expirare pentru
stocarea istoricului de navigare şi al datelor personale de acces;

dacă împărţiţi accesul la calculator, puteţi lua în
considerare reglarea browserului pentru a şterge datele individuale de navigare
de fiecare dată când închideţi browserul. Aceasta este o variantă de a accesa
website-urile care plasează cookie-uri şi de a şterge orice informaţie de
vizitare, la închiderea sesiunii de navigare;

instalaţi-vă şi actualizaţi-vă constant aplicaţii
antispyware. Multe dintre aplicaţiile de detectare şi prevenire a spyware-ului
includ detectarea atacurilor pe site-uri. Astfel, împiedică browserul de a
accesa website-uri care ar putea să exploateze vulnerabilităţile browserului
sau să descarce software periculos;

asiguraţi-vă că aveţi browserul mereu actualizat. Multe
dintre atacurile bazate pe cookies se realizează exploatând punctele slabe ale
versiunilor vechi ale browserelor.

Cookie-urile sunt pretutindeni şi nu pot fi evitate, dacă
doriţi să vă bucuraţi de acces pe cele mai bune şi cele mai mari site-uri de pe
Internet – locale sau internaţionale. Cu o înţelegere clară a modului lor de
operare şi a beneficiilor pe care le aduc, puteţi lua măsurile necesare de
securitate, astel încât să puteţi naviga cu încredere pe Internet.

 CUM PROCEDAȚI DACĂ NU
DORIȚI SĂ FIE INSTALATE MODULE COOKIE PE COMPUTERUL DUMNEAVOASTRĂ?

Există persoane pentru care stocarea unor informații extrase
din computerul sau dispozitivul lor mobil are un caracter relativ invaziv, mai
ales atunci când informațiile în cauză sunt stocate și utilizate de către terți
care le sunt necunoscuți. Dacă preferați, aveți posibilitatea de a bloca toate
modulele cookie sau doar pe unele dintre acestea ori chiar de a elimina module
cookie care au fost instalate pe terminalul dumneavoastră. Fiți însă conștient
de faptul că riscați să nu puteți utiliza anumite funcții. Pentru a activa
acest blocaj, trebuie să modificați parametrii de confidențialitate ai
browserului. Unii operatori terți au elaborat instrumente ale căror module
permit să se dezactiveze culegerea și utilizarea datelor. Dezactivarea şi
refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau
dificil de vizitat şi folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu
înseamnă că utilizatorul nu va mai primi / vedea publicitate online. Este
posibilă reglarea din browser pentru ca aceste cookie-uri să nu mai fie
acceptate, sau se poate regla browserul să accepte cookie-uri de la un anumit
website. Dar, de exemplu, daca un utilizator nu este înregistat folosind
cookie-urile, nu va putea lăsa comentarii. Toate browserele moderne oferă
posibilitatea de a schimba reglajele cookie-urilor.

Aceste reglaje se găsesc, de regulă, în meniurile
(butoanele) „Opţiuni”, „Reglaje” sau „Preferinţe” ale browserului.